by yazar

Yasa dışı dökülen atıklar sorunun bir örneği de İstanbul Büyükçekmece de bulunan 60 çuval kimyasal atık olayı ile yaşandı.

Büyükçekmece göl havzasına kimyasal madde içerdiği belirlenen 60 çuval sanayi atığı döküldüğü tespit edildi. Büyükçekmece Belediyesi, Çevre Kontrol ve Koruma Müdürlüğü ekiplerinin gece yaptığı rutin kontrollerle tespit edilen kimyasal atığın çevresine güvenlik şeridi çekildi. TAYÇED üyelerimizden İSTAÇ olay yerinde inceleme yaparak mevcut yasadışı atık dökümü olayının olumsuz çevresel etkilerini ortadan kaldırabilmek ve meri mevzuatımızda belirtilen bertaraf koşullarına uygun şekilde imha etmek hususunda devreye girdi.

İstanbul’un yüzde 30’luk su ihtiyacını karşılayan Büyükçekmece göl havzası bölgesine bırakılan kimyasal atıklar çevre ve dolayısı ile insan sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Konu ile alakalı tüm vatandaşlar olarak duyarlı olmak zorundayız.

Her geçen gün çoğalan ve vatandaşlarımızı huzursuz ve tedirgin eden yasa dışı atık döküm olaylarının yaşanmaması adına, net bir yasadışı atık döküm ile mücadele modeli/planı ortaya konulması gerekmektedir.

Sorumsuzca vatandaşlarımızı tedirgin eden kişilerin hak ettikleri cezaları almaları ve cezaların da caydırıcı olması büyük önem taşımaktadır. Denetim mekanizmaları ile ilgili büyük eksikler olması ile birlikte, bu konuda gelişmeler olduğunu görüyor ve gelecekte benzer olayların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınacağı yönünde iyimser düşüncelerimizi koruyoruz, sürdürüyoruz.