by yazar

Tüm Atık ve Çevre Yönetimi Derneği (TAYÇED), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yaptırılan ve İBB iştirak şirketi olan İstanbul Çevre Yönetimi San. Ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ) tarafından proje müşavirliği yürütülen İstanbul Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi ’nin devam eden inşaatını yerinde inceledi.

İSTAÇ’dan Teknik Genel Müdür Yardımcısı Fatih HOŞOĞLU, Proje ve İş Geliştirme Müdürü Mevlut Fatih PEKER ve Endüstriyel Atık Müdürü Bekir TOMBUL ’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen teknik ziyarette, TAYÇED Yönetim Kurulu Başkanı ve İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet SARAÇ, Avrupa’nın en büyük ve Türkiye’nin ilk evsel atık yakma tesisi olacak projenin İstanbul ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diledi.

TÜRKİYE’NİN İLK, AVRUPA’NIN EN BÜYÜK EVSEL ATIK YAKMA TESİSİ

İnşaatı devam eden tesisin teknik ziyaretinde TAYÇED Yönetim Kurulu ve Teknik Komite Üyeleri 3.000 ton/gün kapasiteli Avrupa’nın en büyük ve Türkiye’nin ilk evsel atık yakma tesisi hakkında teknik bilgiler edinerek, saha turunu tamamladı.

ÖN İŞLEM YOK, KOKU YOK

İstanbul’da oluşan evsel atıkların yüzde 15’inin yakma yöntemi ile bertaraf edileceği tesisten 1 Milyon 400 Bin kişinin elektrik ihtiyacının karşılanması bekleniyor. Ayrıca tesiste her türlü evsel nitelikli katı atığın herhangi bir ön işlem gerektirmeden işlenebildiği ve koku probleminin oluşmayacağı kaydedildi.

KURULU GÜCÜ 78 MW

Yılda 8.000 saat kesintisiz hizmet verecek tesisin birbiri ile aynı üç adet yakma hattından oluşacağı aktarıldı. Izgaralı sistemde yakılan atıkların ısısından elde edilen buharın, türbine gönderilmesi ile yaklaşık 78 MW elektrik enerjisinin elde edileceği belirtildi.

ÇEVRESEL KİRLİLİK OLMAYACAK

Tesiste, baca gazı arıtma sistemi günümüzün en son teknolojisi ile tasarlandı. Emisyon değerleri “Sürekli Emisyon Ölçümü” sistemi ile anlık izlenerek kayıt altına alınacak. Oluşan emisyon değerleri AB limitlerinin altında tutularak, günde 3 Bin ton atık çevresel kirliliğe sebep vermeyecek şekilde bertaraf edilecek .

GEREKLİ BİR TESİS, ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN

TAYÇED adına konuşan TAYÇED Yönetim Kurulu Başkanı ve İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet SARAÇ, Avrupa’nın en büyük ve Türkiye’nin ilk evsel atık yakma tesisi olacak projenin İstanbul ve ülkemiz için hayırlı olmasını diledi.