by yazar

Her geçen gün bir yenisiyle daha karşı karşıya kaldığımız faili meçhul/sahipsiz atık olaylarına 28 Mart 2021 Pazar günü Sakarya’nın Pamukova ilçesinde bir yenisi daha eklendi.

Henüz kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişiler tarafından çevreye bırakılan kimyasal gaz içerikli tüpler vatandaşları tedirgin etti. İçerisinde polis memurlarının da bulunduğu 12 vatandaşımız hastaneye sevk edildi. Bilindiği gibi, önceki hafta da Gebze bölgesinde yine 300 ton civarında cüruf benzeri atık bulunmuştu.

Ülkemizde tehlikeli ve tehlikesiz atık bertaraf lisansına sahip tesisler bulunduğu halde bazı işletmeler, oluşan tehlikeli atıklarını lisanslı bertaraf tesislerine teslim etmek yerine az bir miktar parasının cebinde kalmasının kar olduğunu düşünüyor ve bir gece vakti çevremize atığını bırakıyor.

Bu bağlamda ilgililerin net bir sahipsiz atık yönetimi modeli ortaya koymaları gerekmektedir. Çevre ve insan sağlığını bu denli tehlikeye sokan kişilerin, kısa süre içerisinde tespit edilmesi ve bir daha bu tarz olaylar yaşanmaması için caydırıcı bir şekilde ceza uygulaması yapılması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca kamu otoriteleri ve Çevre Ajansı bir an önce harekete geçip, atık üreticisinden başlayarak; nakliye, geri kazanım ve bertaraf işlemlerinin her aşamasında etkin bir denetim mekanizması ile atıkların kontrol altına alınmasını sağlamalıdır.

Buna benzer olayları yapanların devlete meydan okur tavırları ve bunun da yanlarına kalması diğerlerine de cesaret vermekte ve benzer olaylar tekrar etmektedir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederiz.